Noul Cod Fiscal: Regimul fiscal al reorganizărilor

Gabriel-Andrei ŢECHERĂDivizare Societate, Fiscalitate, Fuziune Societăți

Divizarea parțială, fuziunea prin absorbție, achiziția unei afaceri

Problema vechiului cod era că includea în categoria operațiunilor neutre fiscal numai divizarea totală, fuziunea prin contopire și preluarea afacerilor sau a societăților prin swap, lăsând pe dinafară, nejustificat (și în mod sigur fără intenție), cel mai frecvent utilizate tipuri de reorganizări: fuziunea prin absorbție și divizarea parțială.
Noul cod corectează această scăpare majoră care a dat bătăi de cap mai bine de zece ani, incluzând și aceste clase de operațiuni printre cele neutre fiscal.
O situație mai specială este cea a preluării afacerilor la schimb cu titluri de participare (swap afacere-acțiuni). Textul în vigoare astăzi prevede că achiziția unei activități economice a unei societăți numai în schimbul unor titluri de participare este neutră fiscal, omițând să spună că titlurile date în schimb trebuie să fie emise chiar de societatea achizitoare și nu acțiuni Microsoft sau ale unei societăți în prag de faliment!
Printr-o precizare binevenită, noul cod restabilește și aici normalitatea: preluarea unei afaceri la schimb cu titluri de participare este neutră fiscal dacă titlurile în cauză sunt emise chiar de societatea beneficiară a swap-ului în schimbul patrimoniului preluat.