Iar în urma ei, Keith Gill nu mai este un oarecare. În istoria nescrisă a bursei din New York, el va rămâne protagonistul revoluției WallStreetBets care a provocat marilor fonduri de investiții pierderi de peste 20 miliarde $ în mai puțin de 1 lună (!!!) și care a condus la echilibrarea raportului de forțe între marii investitori instituționali și masa micilor investitori.
Până să ajung însă la desfășurările de forțe din ianuarie 2021, mă voi opri întâi asupra strategiei lui Keith și mai ales asupra modului de punere a ei în aplicare.
O strategie excepțională
În iunie 2019 Keith Gill era un general fără armată. Avea numai o teorie solidă privitoare la valoarea ascunsă a acțiunilor GME, dar îi lipseau milioanele de investitori pe care să-i convingă că merită să investească. Teoria lui era că valoarea acestora era atât de mult subevaluată în raport cu valoarea GameStop, încât pe termen mediu era inevitabilă o creștere semnificativă a prețului GME pe bursă. Iar dacă ar fi fost un mare investitor cu miliarde în spate, canalele de televiziune și publicațiile financiare s-ar fi întrecut să-l invite să împărtășească lumii viziunea lui. Iar ca efect prețul ar fi crescut cu siguranță. Keith însă era un ilustru necunoscut.
Nu-i râmânea decât internetul. Și evident că pe internet varianta cea mai bună era forumul r/wallstreetbets găzduit de Reddit care avea deja o audiență masivă formată din mici investitori interesați să găsească oportunități de investiții. Așa s-a născut strategia lui Keith Gill: mobilizarea micilor investitori pe internet prin viralizarea teoriei sale despre valoarea acțiunilor GME până la un nivel care să-i convingă să i se alăture.
Ușor de zis, dificil de făcut însă din două motive. Chiar și pe r/wallstreetbets era doar o voce într-un cor de un milion de voci. În plus, analizele lui, foarte convingătoare de altfel, erau mult prea elaborate ca să aibă vreun impact pe un forum, care prin definiție este doar un loc destinat schimbului de idei.
Deci mai avea de făcut două lucruri: să iasă din anonimat pe r/wallstreetbets și să găsească un al doilea canal care să dea vizibilitatea necesară analizelor lui.
Iunie 2019 – Iulie 2020: Intră în scenă ”DeepFuckingValue”
În iunie 2019, ”DeepFuckingValue” – un participant oarecare la forumul r/wallstreetbets, începe să publice periodic rapoarte tehnice, fără comentarii, despre situația portofoliului său bazat pe acțiuni GameStop. Ce scotea în evidență postările lui erau titlurile care toate începeau cu ”GME YOLO update” (YOLO = ”You Only Live Once”, acronim cu putere aproape magică pe forum). Nimic special pânai aici. Ieșit din comun era însă faptul că portofoliul prezentat în postări nu era constituit din acțiuni! ”DeepFuckingValue” avea în portofoliu (aproape) numai opțiuni ”call” (definiție: Call Option), adică nu acțiuni, ci drepturi de a cumpăra acțiuni GameStop (NYSE: GME), în viitor, dar la prețurile din 2019. Acest fapt este neobișnuit pentru că instrumentele financiare derivate (din care fac parte și opțiunile) sunt investiții de mare risc care presupun un nivel ridicat de sofisticare, putere de analiză și toleranță la risc, pe care numai marii investitori le au.Și încă un amănunt care este crucial pentru povestea GameStop: termenul de exercitare al opțiunilor (cu alte cuvinte termenul la care puteau fi cumpărate acțiunile GME care făceau obiectul opțiunii) era ianuarie 2021!!! Exact când prețul (deloc întâmplător, ba dimpotrivă după cum se va vedea) avea să explodeze!
O primă confirmare a faptului că ”DeepFuckingValue” știa ce face, vine la 22 august 2019 atunci când Michael Burry – nimeni altul decât autorul celui mai mare short (Cum funcționează vânzarea în lipsă) din istorie și personaj principal în dramatizarea The Big Short (2015) regizată de Adam McKay, anunță că deține 3% din acțiunile GME. În susținerea poziției sale, el aduce două argumente puternice: peste 90% din cele 5.700 magazine GameStop aveau Free Cash Flow (FCF) pozitiv, și, în plus, la prețul de 4$/acțiune, valoarea de piață a GameStop era practic egală cu banii din companie! Cu alte cuvinte, dacă banii din conturile GameStop ar fi fost împărțiți între acționari, fiecare acțiune ar fi primit 4$, adică exact prețul de piață.
După mai bine de un an, în 14 iulie 2020, Keith Gill face (doar aparent) primul pas în executarea strategiei sale: își lansează propriul canal pe YouTube, ”Roaring Kitty”. Și după câteva videoclip-uri ”de încălzire, în 27 iulie, când încă nimic nu anunța cele ce aveau să vină, publică primul videoclip dedicat analizei GameStop (100%+ short interest in GameStop stock (GME) – fundamental & technical deep value analysis). Ceea ce face ca analiza lui să fie remarcabilă este că la acel moment, prețul acțiunilor se învârtea în jurul a 4$/acțiune, fără vreo perspectivă de evoluție într-un sens sau altul. Pornind însă de la situația GameStop – mult mai solidă în viziunea lui decât era reflectat de sentimentul pieței, Keith a prefigurat pur și simplu cele ce aveau să se întâmple în următoarele 6 luni:
- GameStop este o țintă pentru preluare, având în vedere că prețul acțiunilor este mult subevaluat
- Lansările noilor console Xbox și PlayStation 5 vor îmbunătăți considerabil situația GameStop
- Gradul mare de supravânzare în lipsă – în jur de 100% (Cum funcționează vânzarea în lipsă: Oversell//Supravânzarea) creează condițiile unui short squeeze în lunile următoare (Cum funcționează vânzarea în lipsa: Short Squeeze//Lichidarea forțată).
Și iată ce a urmat.
August 2020: Intră în scenă Ryan Cohen, GME: ↗ 7,06 $/acțiune
- La 31 august, Ryan Cohen – fondator al site-ului de e-commerce cu produse pentru animale de companie chewy.com, anunță public faptul că deține o cotă semnificativă – aproape 10%, din GameStop. În același timp își exprimă opinia că GameStop trebuie să își concentreze eforturile către vânzările online, e-sports și mobile gaming, dând astfel un semnal puternic în piață că intenționează să preia controlul asupra GameStop. Piața reacționează pozitiv și prețul GME atinge 7,06$/acțiune. Iar predicția lui Keith Gill privitoare la preluarea GameStop se confirmă la mai puțin de o lună din momentul în care a fost făcută.
Septembrie 2020: Keith Gill începe campania de promovare a GameStop pe r/wallstreetbets, GME: ↗ 10,76 $/acțiune
- La 19 septembrie, după mai bine de 1 an în care a postat numai situația portofoliului propriu bazat pe acțiuni GME, DeepFuckingValue publică prima postare privitoare la situația GameStop, semnalând în faptul că 120% din acțiunile companiei erau deja vândute în lipsă (ceea ce, după regulile nescrise ale pieței însemna că prețul acțiunilor urma să scadă). Prin contrast însă, Keith Gill atrage atenția asupra situației foarte bune a companiei:
Unu, noul ciclu de produs pentru consolele de gaming urmează să înceapă în noiembrie, odată cu lansarea noilor versiuni Xbox și PlayStation 5, ceea ce va îmbunătăți semnificativ situația companiei,
Doi, consolele în general sunt departe de a migra 100% în online din motive tehnice, retailerii offline ca GameStop având în față ani buni pentru a pregăti trecerea în online
Trei, GameStop are un număr de 55 milioane utilizatori înregistrați în programele sale de fidelizare,
Patru, bilanțul companiei este unul solid,
Cinci, Ryan Cohen tocmai ce a preluat o cotă semnificativă din companie, semnalând o potențială preluare.
Șase, vânzătorii în lipsă sunt expuși la un risc major: dacă prețul acțiunilor va începe să crească din motivele arătate mai sus, aceștia vor fi forțați să cumpere masiv pentru a-și acoperi pozițiile (cu alte cuvinte pentru a restitui acțiunile împrumutate: Cum funcționează vânzarea în lipsă) ceea ce va conduce la o escaladare a prețului, existând deci condițiile unui short squeeze .
Două lucruri fac această postare extrem de importantă în contextul sagăi GameStop.
Este prima intervenție pe r/wallstreetbets în care Keith Gill (căci da, abia acum lucrurile se leagă și se dovedește că Keith/Roaring Kitty este cel din spatele pseudonimului ”DeepFuckingValue”, iar postarea timp de un an a rapoartelor de portofoliu erau doar parte a strategiei lui de construcție a unei prezențe vizibile pe r/wallstreetbets) susține cazul GameStop. Este, în acest context, și momentul în care devine limpede că tot ce a făcut (și va face cu mult succes și de acum încolo) sunt pași în execuția unei strategii bine puse la punct, având obiectivul ca prețul acțiunilor GameStop să atingă în ianuarie 2021 cea mai mare valoare posibilă. Dacă acest obiectiv se va împlini, la acel moment Keith își va putea exercita opțiunile call achiziționate. Cu alte cuvinte în ianuarie 2021 va putea să cumpere acțiuni GME la 4$/acțiune (prețul de exercitare) indiferent cât de mare va fi prețul în piață, și le va putea vinde imediat la acest din urmă preț!
Și al doilea, postarea din septembrie a marcat începutul ultimei faze din strategia lui Keith: promovarea intensă pe r/wallstreetbets (care avea câteva milioane de subscriitori) a ideii că există toate condițiile pentru un short squeeze masiv în viitorul apropiat. Acest din urmă mecanism a condus la creșterile fabuloase ale prețului acțiunilor GME din 2021, creșteri care i-au permis lui Keith să își atingă obiectivul final: câștigarea unei averi considerabile!
Octombrie 2020: Parteneriatul strategic între GameStop și Microsoft este făcut public, GME: ↗ 15,87 $/acțiune
- GameStop anunță un parteneriat strategic cu Microsoft prin care îi vor reveni o parte din încasările online viitoare generate de Xbox – incluzând aici veniturile din abonamente și din jocuri achiziționate online, pentru fiecare consolă Xbox vândută de GameStop. Piața este luată prin surprindere de caracterul neobișnuit al acestui parteneriat – primul de acest fel încheiat de Microsoft, și reacționează foarte pozitiv. Singurul lucru care nu a fost prevăzut de Keith, și nici nu avea cum să fie, din rațiuni evidente.
Noiembrie 2020: Lansare Xbox Series X/S și PlayStation 5, scrisoarea lui Ryan Cohen către GameStop, intră în scenă Melvin Capital – marele perdant în afacerea GameStop, GME: ↗ 19,42 $/acțiune
- 10 noiembrie: Microsoft lansează oficial Xbox Series X/S
- 12 noiembrie: Sony Interactive Entertainment lansează oficial PlayStation 5
- 16 noiembrie: Ryan Cohen publică o scrisoare deschisă prin care solicită board-ului GameStop un plan coerent de tranziție de la mentalitatea de retailer de jocuri video la cea de companie de tehnologie, care să adreseze trei aspecte: raționalizarea costurilor, priritizarea locațiilor și piețelor geografice profitabile și dezvoltarea propriului ecosistem de e-commerce.
- Dar poate cel mai important moment a fost în 22 noiembrie când un alt forumist de pe r/wallstreetbets a remarcat că Melvin Capital, un mare fond de investiții speculativ (trad. ”hedge fund”) achiziționa de mai bine de 4 ani opțiuni de a vinde acțiuni GME în viitor (trad. ”put options”). Ceea ce este important aici este că achiziționarea de opțiuni put este o altă formă de a paria pe scăderea prețului unei acțiuni, similară ca efecte cu vânzarea în lipsă. Luând în calcul gradul mare de supra vânzare la acel moment (în jur de 120%), concluzia forumistului era că un short squeeze devenise inevitabil! Iar faptul că acest lucru a fost semnalat de un alt forumist, nu de Keith, dovedește că strategia lui de promovare dădea deja roade.
Decembrie 2020: Cohen deține 13% din GameStop, GME: ↗ 22,35 $/acțiune
Așa s-a încheiat un an foarte bun pentru acțiunile GME care au înregistrat o creștere de la minimul istoric de 2,57 $, la un maxim de 22,35$/acțiune (23 decembrie). O creștere de invidiat pentru acțiunile oricărei companii listate pe bursă, care însă pălește în fața celei ce va urma în ianuarie ca efect al celui mai spectaculos short squeeze din istorie desfășurat între 11 și 29 ianuarie 2021.
19 zile care vor avea un efect profund asupra structurii și modului de funcționare piețelor de acțiuni.